Θρησκευτικά Μνημεία

   Σε κάθε γωνιά του Δήμου Καρπενησίου, ανακαλύπτει κανείς Βυζαντινά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια ανέγγιχτα από το χρόνο, να συνυπάρχουν αρμονικά με το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Μοναστήρι Προυσού

Μοναστήρι Προυσού:

   Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της μονής τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842 μ.Χ.) και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιερής εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας σε σπήλαιο της Ευρυτανίας. Το καταφύγιο της εικόνας, αποτελεί τη σημερινή τοποθεσία που χτίστηκε η μονή, περιτριγυρισμένη από ένα επιβλητικό και άγριο φυσικό τοπίο. Σήμερα, το Μοναστήρι του Προυσού αποτελεί τόπο προσκυνήματος πιστών από όλη την Ελλάδα.

Μοναστήρι Δομιανών

Μοναστήρι Δομιανών:

   Είναι ένα από τα σημαντικότερα Μεταβυζαντινά μνημεία. Ο Ναός χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Το μοναστήρι έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1787 με Βυζαντινή τεχνοτροπία.

Μοναστήρι Βράχας

Μοναστήρι Βράχας:

   Το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα χτίστηκε στη μεταβυζαντινή εποχή ενώ υπήρξε το σπουδαιότερο των Ανατολικών Αγράφων. Διασώζεται το καθολικό της μονής το οποίο και αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με τις τοιχογραφίες και τις εικόνες του σε πολύ καλή κατάσταση.

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας:

   Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου. Χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός μεταμόρφωσε το μικρό εκκλησάκι σε έναν μεγαλοπρεπή ναό.

Δεν καταφέραμε να βρούμε δωμάτιο για το τριήμερο, αλλά περάσαμε και είδαμε τον ξενώνα. Συγχαρητήρια! Ένα πραγματικό κόσμημα! Φτιαγμένο με πολύ γούστο, μεράκι και μοναδική αισθητική! Μπράβο! Από τους ομορφότερους ξενώνες που έχω δει και στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Maria Galli

Μου αρέσει που το μαγικό βουνό σε μαγεύει. Η τοποθεσία είναι μαγική, ηρεμείς, ακούγοντας τα πουλάκια, το κελάρυσμα του ποταμού, το τοπίο είναι μαγευτικό κάθε εποχή και και βέβαια για τη φιλοξενία δεν υπάρχουν λόγια!!!!!

Κωνσταντίνα Ματσούκα

Εξαιρετικό Απίστευτο Μοναδικό! Ένα μέρος αληθινά μαγικό. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις και θα επιστρέψουμε σύντομα.

Βασίλης Θεοδωρίτσης